Velg en side

BeReal er det siste og hotteste av sosiale medier

Du har så vidt fått grep om TikTok før det dukker opp noe nytt. Jepp, BeReal har stukket hodet over overflaten og så vidt begynt å tæppe inn i det norske markedet.  For de yngste, altså de mellom 18 og 29 år, de beveger seg nemlig raskt. I følge IPSOS SoMe Tracker for Q3 2022 https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q322 har allerede 170 000 nordmenn tatt i bruk det siste tilskuddet av sosiale medier. De aller fleste av dem er i aldersgruppen 18-29, og 9% av alle i denne aldergruppen bruker BeReal daglig.

Hva er BeReal?

I likhet med Instagram, Snapchat og TikTok er BeReal et sosialt media med fokus på bildedeling, men der stopper også de fleste likhetene. I motsetning til Instagram, Snapchat og TikTok hvor du både kan publisere og redigere og retusjere så mye du vil, er hele ideen bak BeReal å være deg selv. På BeReal skal du være autentisk. Det handler som navnet tilsier å være ekte.

Du får poste ett, altså 1, bilde hver dag, og du får beskjed om når du skal gjøre det. Det samme gjør vennene dine. Med tidsvindu på 2 minutter på å publisere har du ikke de store mulighetene til å legge på filtre, redigere eller retusjere bildet. Det skal være autentisk og representere et ekte øyeblikk i livet ditt.

BeReal ble lansert allerede i desember 2019, men det var først i fjor at dette nye sosiale mediet begynte å få litt vind i seilene. I følge Apptopia (https://blog.apptopia.com/social-app-of-the-moment-bereal-grows-users-315-ytd) hadde BeReal per august 2022 43,3 millioner nedlastinger. 41 millioner av disse kom i 2022 tilsvarende en vekst på 315% fra januar til august 2022.

Det er en vesentlig høyere tidligvekst enn for eksempel Clubhouse. De to siste appene som så liknende tall var Snapchat i 2011 og TikTok i 2018. Vi vet jo alle hva Snapchat og TikTok er i dag.

Hvordan fungerer BeReal?

Selskapet bak BeReal er fransk og hvis vi skal gå til kilden, altså BeReal selv så er dette det de sier om seg selv på Appstore (https://apps.apple.com/us/app/bereal-uncontrollable-photos/id1459645446):

“BeReal is the simplest photo sharing app to share once a day your real life in photo with friends. Every day at a different time, everyone captures a photo within 2 minutes. Capture and post in time to discover what your friends are up to.”

Oversatt til norsk “BeReal er den enkleste bildedelingsappen for å dele ekte bilder fra livet ditt med vennene dine. På ulike tidspunkter hver dag, innenfor en tidsramme på 2 minutter, tar alle et bilde. Ta bildet og del i tide til å oppleve det dine venner opplever.»

På sin egen hjemmeside https://bere.al/en sier de nesten det samme

“Your Friends for Real. Every day at a different time, everyone is notified simultaneously to capture and share a Photo in 2 Minutes. A new and unique way to discover who your friends really are in their daily life.”

Oversatt til «Dine venner på ekte. Hver dag, på ulike tider, blir all bedt om samtidig å ta og dele et bilde før det har gått 2 minutter. En ny og unik måte å oppdage hvem dine venner virkelig er i hverdagslivet.»

Markedsføreren i meg tenker at dette kunne vært kommunisert på en mye mer spennende og effektiv måte, men jeg skal la det ligge nå.

Poenget er at du hver dag, samtidig som dine venner, mottar et varsel fra BeReal om å poste et bilde. Fra du mottar varselet har du 2 minutter på deg til å ta et bilde og poste det. Hensikten med dette er å fange et autentisk, naturlig og ufiltrert øyeblikk i brukerens liv.

Poster du før tiden går ut får du også se dine venners postede bilder, hvis ikke, vel enten så er man med på leken eller så får man i dette tilfellet tåle steken. Her er steken altså at du ikke får se hva vennene dine driver med.

Konseptet er kult, Jeg liker det.

Hvordan kaste seg på BeReal bølgen?

Det er ikke noe vanskeligere enn det er å kaste seg på andre sosiale media bølger. Last ned BeReal appen fra App Store eller Google Play og du er i gang. Det er noen steg du skal gjennom (se bildeserie nedenfor), men det er umulig å misforstå og det tar ikke ett minutt engang.

Appen finner venner basert på telefonnummer, men ikke forvent å finne så mange enda. Og jo eldre du er, desto lavere forventinger bør du kanskje ha. Husk at det er aldersgruppen 18-29 som dominerer denne appen også. Av de omtrent 500 kontaktene som ligger på min telefon fikk jeg 5 treff:

  • enn tidligere kollega på 23
  • en bekjent fra lokalmiljøet på 50
  • en forretningsforbindelse min egen alder (45)
  • en kollega på 25
  • en kar på 29 som først og fremst er kjent for skiskyting og som jeg hadde kontakt med i forbindelse med jobb for en del år siden, men som garantert IKKE aner hvem jeg er i dag

Men slapp av, du kan lett invitere dine venner til å bli med på BeReal. Går du til ‘Friends’ i appen får du opp hele telefonlisten din og du kan med få klikk invitere dine venner med melding på SMS, Messenger og WhatsApp. Nå har du muligheten til å bli en «early adopter» og skape en ny måte for vennegjengen til holde kontakten. Bare på ekte denne gangen, 100% autentisk, uten filter.

Hva skal vi tro om fremtiden til BeReal?

Min krystallkule er like god eller dårlig som din. Jeg fikk spørsmål om TikTok i en podkast https://open.spotify.com/episode/2S2g9dujH7outAeIsSZxkm?si=f9ee3c223fd14c27 i 2019 og dømte vel dem mer eller mindre nedenom og hjem da. Det var før vi visste hva vi vet om TikTok i dag, likevel jeg tok skrekkelig feil den gangen. Jeg skal være litt mer forsiktig nå.

Nå som jeg sitter og skriver denne artikkelen har jeg jo ikke fått oppleve appen og hvilken effekt den har på meg. Er den tiltrekkende? Blir det spennende? Og sist men ikke minst, tør jeg å dele ekte, ufiltrerte bilder på et øyeblikks varsel? Hva med mine venner, blir de med og tør de å dele?

Det er selvfølgelig avgjørende for BeReal sin suksess at de klarer å skape nok traction til å bli «the next big thing». En start ala Snapchat og TikTok er langt ifra nok. Det er bare en god start, men ikke bedre enn at BeReal fortsatt kan gå på trynet og bli «ikkeno».

Både Snapchat og TikTok har de samme avhengighetsskapende funksjonene som Stories og Reels på Facebook og Instagram (som de sistnevnte kopierte fra de førstnevnte).

Om BeReal har samme effekt er umulig å vite uten få testet den skikkelig. Samtidig går det an å se for seg at terskelen for å dele et øyeblikksbilde senkes med antallet venner som gjør det. For du får bare muligheten til å kikke inn i andres ekte liv med BeReal hvis du gir dine venner den samme muligheten til å kikke inn i ditt ekte liv. Med eller uten sminke. Nydusja eller med sovesveis. Det avgjøres av 3 faktorer i denne rekkefølgen; blir BeReal kjent nok, blir mange nok med, og sist men ikke minst; tør folk flest å dele der og da. Fremtiden vil vise og det blir spennende å se.

Hva tenker jeg om BeReal?

Jeg må jeg innrømme at det er flere ting som gjør at jeg heier på BeReal. Jeg håper dette er et sosialt media som både jeg og mine venner kommer til å digge og som vi synes det er kult å bruke. Jeg liker veldig godt tanken på å dele det ekte og ufiltrerte. Jeg tror vi som samfunn og menneskehet har godt av en motvekt til det redigerte og glorifiserte vi deler og møter på de fleste andre sosiale medier.

Det er også noe betryggende ved at BeReal er fransk. Det ligger i EU og har formodentlig et europeisk forhold til personvern. Selv om amerikanske selskaper som Meta (Facebook, Instagram, Messenger og WhatsApp), Twitter og Snapchat er underlagt de samme lovene (GDPR) har de et annet forhold og en annen innstilling til dette med personvern. For ikke å snakke om kinesiske TikTok.

Spørsmålet er om jeg selv tør å dele uten å ha full kontroll. Jeg får et varsel og må dele innen 2 minutter. Jeg håper jeg tør det og jeg skal ta det som en utfordring. Alt vi gjør som tar oss utenfor komfortsonen bringer oss fremover. Jeg skal gjøre mitt!

Hva jeg gjør spiller ikke så stor rolle hvis ikke mine venner er med meg på leken. For det er nok slik dette gamet fungerer. Vi driver hverandre. Jo flere liv jeg får en ufiltrert innsikt i, desto høyere blir min egen motivasjon til å dele ufiltrert av mitt eget liv. Men, jeg skal gi det et forsøk – jeg skal dele uten å forvente at andre gjør det. I hvert fall en stund.

Legg meg til på BeRe.al/klauswiik så får vi ses der!

BeReal.

Flere artikler om BeReal